Яйца

eggs_benedict1Рано или късно всеки от нас е прибягвал до бързото приготвяне на „нещо“ с яйца. Бързо, лесно и вкусно – това са трите основни характеристики на повечето от ястията с основен продукт яйца. Дадените  тук рецепти са за 1 порция. Следователно можете да умножавате продуктите по броя на консумиращите.

Яйца по селски
Продукти: 2 яйца, 2 стръка пресен лук, олио, , с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер.
Приготовление: Лукът се нарязва и се запържва в олиото. След около 1-2 минути добавете брашното и червения пипер и запържете за не повече от 5-10 секунди. Сипете съвсем малко топла водичка /около един пръст/ и оставете да покъкри около 10 минути. След като водата се изпари посолете, добавете яйцата и бъркайте, докато станат готови.

Картофен омлет-палачинка
Продукти:
2 картофа – обелени и настъргани на едро ренде, 2 яйца, олио, черен пипер, магданоз.
Приготовление: В сгорещеното олио изсипете настърганите картофи и оставете да се запържат отдолу до червено. Не разбърквайте! След това обърнете получената картофена палачинка обратно и изчакайте отново ад се зачерви. След това добавете разбърканите вече яйца и запържете отново от двете страни като обръщате внимателно. Поръсете с черния пипер и ситния магданоз.

Забулени яйца със сирене на фурна
Продукти:
2 яйца, около 100 гр сирене или кашкавал /може и от двете/, бучка масло или маргарин, червен пипер, сол.
Приготовление: Предварително сварявате яйцата в подсолена и подкиселена с оцет вода до тяхното забулване. В огнеупорен съд поставяте половината от маслото и натрошеното сирене /настърган кашкавал/. Отгоре внимателно поставете забулените във вода яйца и добавете върху тях останалото масло. 
Печете 10-15 минути във фурна. Готовите яйца поръсете с червен пипер.

Пиперки с яйца
Продукти:
3-4 печени и обелени пиперки, 2 яйца, 2 с.л. брашно, олио, сол.
Приготовление: Нарежете пиперките на парчета, посолете ги и ги оваляйте добре в брашното. Изсипете в сгорещеното олио и разбъркайте добре. След около минута добавете разбитите яйца. Пържете до готовност.

Яйца по Бенедиктински
Продукти:
2 яйца, 2 филии хляб, 2 парчета бекон или шунка, масло, сос Холандез или сос Бернез, сол.
Приготовление: Забулете яйцата във вряща подсолена и подкиселена с оцет вода. Филиите изрежете във формата на кръг и запържете от двете страни в масло. След като са готови поставете върху тях парче шунка или бекон, изрязани във същата форма и отгоре поставете забулено яйце. Залейте със сос Холандез или сос Бернез – по желание.

Вашият коментар